fredag 17 oktober 2008

Lösningen i vargfrågan!

Vargfrågan är i fokus igen. Den här gången är det kungen som går ut och säger att man måste jaga varg för att minska dess antal och spridning.

Drottningens engagemang mot barnpornografi är välkänt, något som till och med inbitna antirojalister respekterar henne för. Att kungen tar ställning i sakfrågor är sällsynt. Men nu har han gjort det. Av allt det som sker runt om oss i dag valde han att uttala sig om vargfaran. Han räknade ut att två vargar plötsligt blir sju och att deras vidare förökning i sin tur blir en ren explosion. Ungefär som man talar om möss. Att vargen är ett hatat djur och att dess ungars chanser att överleva inte är så enormt stora talade kungen inte om. Han lät däremot påskina att den jakt han ägnar sig åt skulle vara fantastiskt frisksportig. Att kunglig jakt oftast går till så att kungen sitter på utvald plats och väntar medan andra driver fram bytet till honom så att han kan nedlägga det utan att anstränga sig nämndes inte. Men jag förutsätter att han är medveten om att det är så det går till.

Sedan den förra debatten om vargarnas rätt att existera har jag lagt ned en del kraft och energi på att försöka finna ut en lösning som gynnar såväl vargen som dess motståndare och dessutom är klimatsmart. En kompromiss. Och, kära vänner, jag har funnit lösningen.

Alla de lantisar som på dialektalt tungomål envisas med att skandera att vargarna ska skjutas av och utrotas: Flytta till Stockholm! Varghatarlantisarna brukar ju hävda att stockholmarnas värnande om Sveriges vargstam beror på att vi har den på betryggande avstånd. Bang on target! Flytta hit! Skapa avstånd för er också!

En lösning även för björnhatarna. Då slipper fler yrvakna björnar dödas för att de attackerat någon jägare vars hund väckt den vintersovande nallen. Nä, nu är det dags å flytt! Flytta till Stockholm, Göteborg eller Skåne i stället! Eller till någon annan varg- och björnfri plats för den delen. Vet inte hur Stockholmsklimatet skulle påverkas av en invasion av det här slaget. Men vi kan ju alltid flytta till björn- och vargtrakter om projektet skulle misslyckas.

1 kommentar:

Krassman sa...

Från Svenska Jägareförbundets hemsida:

Är då vargen farlig för människan? Teoretiskt sett är svaret på frågan ja, vargar kan utan problem döda en människa. Men ser man till praktiken är chanserna väldigt små att man ska råka ut för en vargattack. Inga människor har dödats av varg i Norden på drygt hundra år. Av alla möten mellan människa och varg som rapporterats i både Norden och Nordamerika handlar en bråkdel av dem om aggressiva möten. Om vargen visat aggression, har det varit i försvar och inte predationsförsök visar genomgångar av rapporterna från vargmöten.

På senare tid har tidningarna rapporterat om vargdödade barn i Indien, uppgifter som biologer i landet har bekräftat. Det rör sig om vargar som går in i byarna och till och med tar barn i hyddorna. Det här händer i områden där människor lever mycket annorlunda än vi gör i västvärlden.

Allvarligt alltså. Låt oss ha en ordentlig stamm av de fem rovdjuren och låt staten kompensera får och renägare och andra som blir drabbade.