fredag 7 november 2008

Halsflussen diskriminerar inte cp-skadade

I P1 Morgon den 20 augusti 2008 säger Peter Wasmuth, vd på barnsjukhuset Martina, att han inte anser att barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom missgynnas på barnsjukhuset Martina eftersom mottagningen inte tillhandahåller den typen av specialistvård som krävs för dessa tillstånd.

Det gäller möjligtvis för barn till föräldrar som kan köpa vård av Martina. Men för barn till föräldrar som är beroende av att teckna sjukvårdsförsäkring är det inte så.

Det är nämligen inte självklart att du får teckna privat sjukvårdsförsäkring för ditt barn om det till exempel har en cp-skada. Vid ansökan om att få teckna barn- eller sjukvårdsförsäkring för barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom gör försäkringsbolagen en specialutredning. Trots att den vårdinrättning som sjukvårdsförsäkringen ger tillgång till inte ens behandlar sjukdomen eller funktionshindret som utgör anledningen till att försäkringsbolaget kräver specialutredning. Är det bara jag som känner att det här är en logisk kullerbytta?

Om nu Martina bara behandlar vanliga hederliga blindtarmsinflammationer, halsflussar och liknande så borde ju en privat sjukvårdsförsäkring som garanterar vård hos Martina vara lika självklart för ett barn med funktionsnedsättning som för ett icke funktionshindrat barn. Alla ungar kan ju drabbas av halsfluss.

Inga kommentarer: