tisdag 11 november 2008

Italienarnas fördomar mot romer

”Det är släktingar, pedofiler, vänner till familjen och inte romer som kidnappar barn. Det är bara en ful stereotyp, en fördom att romerna skulle vara ansvariga för barns försvinnande. Ett talesätt, en tankegång som media – tv och tidningar i lika hög grad – förstärker med rasande kraft.”

Det är resultatet av en undersökning som stiftelsen Migrantes genomfört för den institutionen för psykologi och antroposofi vid Veronas universitets räkning. Undersökningen grundar sig på uppföljningar av kidnappningsförsök av barn som skett mellan 1986 och 2007 som skyllts på den romska befolkningen.

Vilken skröna tänker du. Varför skulle romer kidnappa barn? Det undrar jag också när jag hör välutbildade italienare tala om barnarov och till och med kannibalism. Människor som i övrigt är väl insatta i såväl inrikes som utrikes politik, allmänbildade och så vidare. Hur kan de sitta och sprida sådana uppenbara lögner? Tror de själva på vad de säger? Det har jag frågat mig många gånger.

Nu har man följt upp fall som uppmärksammats i media. Enligt förundersökningar och juridiska efterspel visar det sig att ingen rom har haft med något av barnens försvinnanden att göra.

Nu vädjar man till individ och samhälle om att inte ta ära och heder från människor som endast är skyldiga till att tala ett annat modersmål, ha andra traditioner och sociala vanor än italienarna i gemen.

För oss är det svårt att tro på att de här fördomarna existerar. Ändå var det inte länge sedan de fanns hos oss i Sverige. Läste du också böckerna om Katitzi när du var barn? Värt att fundera på nästa gång du besöker Italien.

La Repubblica

Inga kommentarer: