måndag 25 augusti 2008

Falska invalider och fördomar i Berlusconiklass

Minns du bilderna från en italiensk strand där italienare och turister solade, badade, åt, drack och lekte trots att två romska flickor som drunknat inför allas ögon låg på stranden, övertäckta av filtar? Har du läst om att Italiens regering ville samla in alla romers fingeravtryck? Om rasismen mot romer i Italien? De där bilderna visualiserade rasismen.

Jag ser en hel del på italiensk tv. Inte för det kvalitativa innehållet men för att hålla igång italienskan. Under de senaste åren har jag i nyhetsinslag och andra program fått höra de mest häpnadsväckande, fördomsfulla och utpekande berättelser om romer som man någonsin kan tänka sig. Så lagförslaget om att samla in romers fingeravtryck kom inte som någon surprise.

När jag bodde i Italien handlade det mycket om falska invalider i nyhetsinslagen. Jo, funktionshindrade som inte var funktionshindrade på riktigt! De bara låtsades för att få kvittera ut pensioner. Enligt nyhetsrubrikerna härjade en liga, ”falska invalid”-ligan som gjorde detta. Plötsligt började man tala om att utföra läkarkontroller på alla funktionshindrade för att rota fram de falska invaliderna. Lite fingeravtrycksvarning. Eller kanske värre…

Hela tiden har jag tänkt att ”det där” skulle inte kunna ske i Sverige. Här skulle man aldrig kunna peka ut en hel grupp bara för att det visat sig finnas några rötägg inom gruppen, vilken som helst, funktionshindrade, romer, poliskåren, katolska präster… Man kan ju dela in människor i hur många grupperingar som helst utifrån kön, yrke, etnicitet, åsikter, sexuell läggning, funktionshinder och så vidare i all oändlighet. Och rötägg kommer du att finna i alla de grupperna. Men i Sverige drar man inte alla över en kam trodde jag. Här har vi kommit längre… Trodde jag… Läs här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1610445.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1610447.svd

Jag tycker att många uttalanden om funktionshindrade på senare tid påminner om ett mediaklimat och en attityd som inte hör hemma i en demokrati där allas liv värderas lika högt och där man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Återkommer i ämnet lite senare. Till dess tycker jag att du ska gå in på Aftonbladet och protestera mot att funktionshindades liv drabbas av nedskärningar.


Länkar om rasismen mot romer i Italien:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=801134
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2834995.ab
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=435912
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1413433.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.1249302/1.902599

Inga kommentarer: