lördag 30 augusti 2008

Läsvärt och tänkvärt om LSS

Adolf Ratzka på stiftelsen Independent Living Institute berättar i Dagens Nyheter att stiftelsen jämfört timkostnaderna för hemtjänst med timkostnaderna för personlig assistans. Resultatet är att hemtjänst i stället för personlig assistans hade blivit dyrare. Närmare bestämt 26 miljarder dyrare. Om all personlig assistans hade utförts av privata anordnare hade besparingen uppgått till hela 77 miljarder kronor.

Ratzka berättar också att kommunerna ofta klagar över att Försäkringskassans schablonbelopp för personlig assistans inte räcker till och att kommunerna då skjuter till mer pengar. Något som privata assistansanordnare inte gör.

Precis som jag bloggade om för flera år sedan påpekar Adolf Ratzka den arbetsmarknadspolitiska vikten av att yrket personlig assistent finns kvar. För många är det första steget in i arbetslivet eller en väg tillbaka till det. En viktig aspekt som ofta inte nämns i debatten. I stället för att betala ut socialbidrag får samhället skattepengar från dem som arbetar som personliga assistenter.

Inga kommentarer: