lördag 13 september 2008

Nej, men Reinfeldt, då!

"Jag har genom alla åren varit helt övertygad om att du kan tycka vad som helst och kalla dig för socialdemokrat. Allt finns i deras parti känns det som ibland och då vet jag inte riktigt vad det är egentligen för typ av parti. Det blir som någon sorts marknad som innehåller det mesta. Så att det har sina nackdelar även det." Så sa statsminister Fredrik Reinfeldt i TV4 Nyhetsmorgon i morse.

Om man googlar på splittringarna inom alliansen får man fram många, många, många exempel på frågor som splittrar den moderatstyrda alliansen. Jag länkar till ett axplock av dem längst ned i det här blogginlägget.

Nu ska jag inte kasta i borgarnas ansikte att de minsann också är splittrade, eller mer splittrade än vi socialdemokrater. Med bland annat den pågående FRA-frågan, debatterna kring homoadoptioner, -äktenskap och homosexuellas rätt till kyrklig vigsel, Natomedlemskap och Sveriges energiförsörjning i åtanke är det lite frestande men nej. Jag ska inte sjunka dithän.

Jag tror nämligen att fri och öppen debatt är grunden för demokrati. Följaktligen hör debatten hemma även inom ett politiskt parti. Det borde den göra också inom en moderatstyrd allians.

Själv tvekade jag länge inför att bli socialdemokrat. Det kändes skrämmande att kanske behöva ställa mig bakom en hel politik som jag inte till 100 % stod för. Det är ett skäl som många intressepolitiskt engagerade, hängivna och kunniga människor uppger som motiv till att de valt att arbeta utanför partipolitiken när jag frågar dem om den saken.

Ganska snart upptäckte jag att partipiskan inte alls ven i luften så som jag hade föreställt mig. Inget katisch, katisch… Tvärtom överraskades jag av viljan att ta till sig människors unika erfarenheter och kunskaper. Debatten visade sig vara hög och livlig på alla nivåer. Rådslagen utgör färska exempel på det. Det tror jag är en styrka för socialdemokraterna.

”Alla ska med” sa vi i valet. Kanske lyckades vi inte tala om för väljarna vart vi var på väg. Nu tror jag att det är ganska tydligt att alla ska med bort från utanförskap, till gemenskap. Till ett tryggt samhälle för alla människor, för alla individer. Svenska folket är inget uniformt kollektiv. Tack och lov! Vi har alla olika förutsättningar och möjligheter för att existera i samhället. Vi måste ta tillvara alla individers resurser och ge verktyg och stöd till dem som behöver det.

Så, ja, Fredrik Reindfeldt, hos socialdemokraterna finns utrymme för debatt och diskussion så länge man inte kränker eller förtrycker omgivningen! Är det ett problem?

http://www.expressen.se/nyheter/1.1236251/folkpartiet-vill-tona-ner-splittringen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1371837.svd
http://www.aftonbladet.se/ledare/article302745.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1071529.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.1096797/forslaget-splittrar-alliansen
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1084231.svd
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fsectionid%3Dettan%26articleid%3D2008%255C05%255C02%255C282222

Inga kommentarer: